Easter Jazz

Maandag 22 april 2019 (2e paasdag)
EASTER JAZZ 2019

€7,50 passe partout.
Er is geen online voorverkoop. Bij Café Jos kun je de entree met pin betalen!

Proeflokaal Beij Ons

Daalsedwarsweg 21, 6521 EE Nijmegen

JESSICA DE BOER – 14:00 uur – 16:00 uur
Haar roots liggen in de gospel-scene, maar de laatste jaren is ze verliefd geworden op jazz. Haar warme stemgeluid komt in deze stijl tot zijn recht en improviseren, verhalen vertellen en bovenal lol hebben op het podium is voor haar belangrijk. Daarnaast komt ze dit jaar met haar eigen geschreven jazzmuziek naar buiten! Deze middag speelt ze in Bebop haar favoriete jazz liedjes samen met Prashant Samlal op gitaar, Jeroen den Daas op bas en Jonas Nieuwenbroek op drums.

SOUNDTRACK OF A REVOLUTION – 21:00 uur – 22:30 uur
Als eerbetoon aan de samplecultuur van de jaren 90, nemen de all-stars van Jesse je mee op reis door de hiphopgeschiedenis. Aangevuld door dj Franky Sticks zorgen zij met remakes van gesamplede classics voor een avond die voor menig hiphop-lover de nodige headbops en nostalgie met zich mee zal brengen.
Franky Sticks – turntables
Jesse Schilderink – sax
Richie Reichgelt – gitar
Patrick Rugebregt – keys
Daniel Eskens – bas
Niek de Bruijn – drums

RICHIE REICHGELT AFTER HOURS – 22:30 uur – 00:00 uur
De in Nijmegen gebaseerde Gitarist is een graag geziene gitarist in verschillende genres van Jazz, Pop, R&B tot aan Braziliaanse muziek. In café Beij Ons wordt de luisteraar meegenomen naar een dansbare jazzsessie met top musici vanuit het hele land en misschien wel spontaan muzikanten die elders op Easter jazz hebben gespeeld die dag.


bij Basje

Tooropstraat 124, 6521 NT Nijmegen

POWER TO THE PIPO – 16:00 uur – 17:30 uur
Power to the Pipo knalt, bralt, wankelt en valt…om weer op te staan
 en nog harder te gaan.
 Hun energieke brouwsel van harde groove en explosieve improvisatie staat garant voor  een dik feest.
Rob van Barschot – Drums
Luc Pustjens – Bas
Virgil Rerimassie – Gitaar
Michiel Sonnevijlle – Sax + fx

A TASTE OF RUBY – 18:00 uur – 19:30 uur
In een relaxte en ongedwongen sfeer wordt van ieder nummer een muzikaal verhaal gemaakt. De drie muzikanten vormen een echte muzikale drie-eenheid. Taste of Ruby speelt aangename smooth jazz en soft pop. Niet alledaagse covers, opnieuw gearrangeerd, met een theatrale touch. Het repertoire bevat o.a. nummers van Madeleine Peyroux, Melody Gardot, Lhasa de Sela en David Bowie. Voorop staan: liefde voor de muziek, enthousiasme en kwaliteit. En dat brengen zij graag over op het publiek.

VAN VOLLENHOVEN – 20:00 uur – 22:00 uur
De heren van Van Vollenhoven hebben hun sporen in de jazz en aanverwante muziekstijlen ruimschoots verdiend, maar ze hebben nog iets gemeen: hun voornaam. Dat was voor deze rasmuzikanten een mooie aanleiding om de oefenruimte in de duiken. Alle leden namen een paar stukken mee en zo ontstond een boeiend repertoire met veel eigen werk, maar ook composities van o.a. Frank Zappa, Horace Silver en Sonny Rollins.
P. Bast, P. Douma, P. Engels. P. Klaassen en P. van Engelen
“Pieter, nog koffie?” “Ja!” “Ja!” “Ja!” “Ja!” “Thee graag!”


Café Jos

Hier kun je de entree met PIN betalen
Daalseweg 309, 6523 CA Nijmegen

THINGS I CAN’T CONTROL – 15:30 uur – 17:30 uur
Marzio Scholten, Mathijs Leeuwis & Jimmi Hueting
Met de poten in de klei en de kop in de wolken: binnen dit gezelschap – bestaande uit Marzio Scholten, Mathijs Leeuwis en Jimmi Hueting – geen vreemd huwelijk. Want hun gezamenlijke liefde voor de aardse harmonieën en warme klanken uit de veelal traditionele Amerikaanse volksmuziek weten ze te verheffen tot een volkomen eigen universum.
Organisch, warm en tegelijkertijd zo onvoorspelbaar als het weer. De kenmerkende expressieve sound van Marzio Scholten’s Telecaster, de glooiende klanklandschappen van Mathijs Leeuwis’ pedal steel en de donderklappen van Jimmi Hueting’s drumstel zorgen voor avontuurlijke, bevlogen muziek met een unieke handtekening. Songs, improvisaties, soundscapes en chaos!
Marzio Scholten – gitaar
Mathijs Leeuwis – pedal steel
Jimmi Hueting – drums/fx/synths

THE DON’T LET THE BED BUGS BITE BAND – 18:00 uur – 19:30 uur
Musici die met grote regelmaat de maandelijkse jamsessie bij café de Kroon in Nijmegen bezochten, besloten eind 2011 om een band te beginnen. Dit resulteerde in The Don’t Let The Bed Bugs Bite Band. De nummers die zij graag ten gehore brengen zijn onderdeel van een aanstekelijke, jeukende, kriebelende mix van jazzy en funky nummers. Jazziconen zoals Roy Hargrove, Joshua Redman en Tom Harrell komen voorbij maar ook nieuwer werk van Omer Avital, Mark Guiliana en Kamasi Washington. The Don’t Let The Bed Bugs Bite Band bestaat uit:
Fokko Wesselius – sax
Maaike Teunissen – sax
Michiel Poell – flugelhorn
Paul Vermeulen – toetsen
Folkert Cannegieter – bas
Sacha Boret – drums

WOJTEK JUSTYNA TREEOH! – 20:00 uur – 22:00 uur
Het Wojtek Justyna TreeOh! vermengt de energie van jazz-funk en de kleuren en ritmes van wereldmuziek met verfrissende nieuwe klanken. Gitarist Wojtek Justyna, die de groep in Nederland oprichtte, staat bekend om zijn sound en veelzijdigheid. De band bestaat verder uit de heavy groovende bassist Daniel Lottersberger (Oostenrijk), op drums de ritmische wervelwind Alex Bernath (Duitsland) en percussietovenaar Diogo Carvalho (Portugal) , die daarnaast op Moog synthesizer speelt. Met deze line-up bereikt Wojtek een vette, rijke basis waarop zijn zingende, melodische gitaarspel kan drijven.


Café/Club Trianon

Berg en Dalseweg 33, 6522 BA Nijmegen

KIKA SPRANGERS QUINTET – 15:30 uur – 17:30 uur
Nog pas 23 en nu al geldt Kika Sprangers als een van de meest veelbelovende Nederlandse saxofonisten. De zegetocht begon tijdens haar conservatoriumstudie in Utrecht, toen ze werd geselecteerd als leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. De tournee met dit orkest maakte Sprangers tot de opvallende en volwassen muzikante die zij nu is. Het eindexamenconcert waarmee zij in 2016 haar studie afrondde, werd beoordeeld met een ‘9 met onderscheiding’. Het zou niet het laatste eerbewijs zijn; haar eerste EP Leaves Of Lily kreeg vier sterren in het Parool. Ook werd de Nijmeegse door de programmeurs van de jazzpodia verkozen tot Young VIP van 2018, en dat betekent dat ze dit jaar veel gerenommeerde Nederlandse clubs en festivals bezoekt.
Kika Sprangers – sax
Anna Serierse – zang
Koen Schalkwijk – wurlitzer en piano
Alessandro Fongaro – bas
Willem Romers – drums

CHERRY AND CAKES – 18:00 uur – 20:00 uur
Cherry and the Cakes is een band uit Nijmegen met roots in de lokale Lindy Hop scène en levert een breed scala aan jazzy klassiekers – denk aan Nina Simone, Ella Fitzgerald, Ray Charles, Billie Holiday maar ook swingende interpretaties van moderne songs. Bij The Cakes draait het om plezier en hun optredens zijn dan ook ware dansfeesten. Denk aan Meschiya Lake en PostmodernJukebox.

BAD BIRDIE speelt Thomas Chapin – 21:00 uur – 00:00 uur
Toen Frank Nielander in’92 Thomas Chapin in Nederland zag optreden was hij meteen verkocht. Hier was een saxofonist geschoold in de bebop, die zich verder had ontwikkeld in free jazz en funk. Met geheel eigen zijn stijl en fantastische composities. Toen Chapin overleed in ’98 was dat ook een groot gemis. Chapin was nog volop groeiend en net toe aan zijn eerste optredens op de hoofdpodia van grote festivals als het NewPort jazzfestival en northsea jazz.
Vorig jaar maakte Stephanie Castillo, zus van zijn weduwe de prachtige documentaire “ Night Bird song, the incandescent life of Thomas Chapin”, onlangs uitgebracht in de Nederlandse vertaling. De docu laat zien hoe moeiteloos Thomas’ muziek de tand des tijds heeft doorstaan.

Onder de naam “Bad Birdie” speelt het Frank Nielander kwartet stukken uit het veelzijdige repertoire van de meester. Gespeeld in het nu!
Frank nielander: saxofoons, viool
Bart van Dongen sounddesign, Wurlitzer
Lucien Matheeuwsen bas
Thomas Jaspers: drums


Café De Kroon

Daalseweg 361, 6523 CC Nijmegen

PEBB & speciale gast trombonist EFE ERDEM (Bert Boeren is wegens omstandigheden verhinderd) – 15:30 uur – 18:00 uur
Oorspronkelijk was het de bedoeling van de 7 Nijmeegse muzikanten die PEBB vormen een New Orleans funkbandje te beginnen. Door de brede muzikale belangstelling van de diverse bandleden waaierde het repertoire al gauw uit richting diverse andere muziekstijlen.
Op het repertoire staan nu onder andere stukken van the Crusaders, Grant Green, Lou Donaldson, the Rebirth Brass Band en natuurlijk het onvergetelijke Snoopy van the Playboys. PEBB is daarmee een onbeschrijflijke combinatie van funk, jazz, soul en whatever de band en het publiek verder leuk vinden. Optredens van PEBB kenmerken zich door dansbare nummers, weinig vaste afspraken, dus veel improvisaties en vooral een aanstekelijk spelplezier van de bandleden. Dat de band in de kelder van de residentie van de trompettist repeteert verklaart natuurlijk de naam: Paul Elshout’s Basement Band.
De Turkse trombonist Efe Erdem woont sinds 2008 in Rotterdam. Na zijn studie aan het Hacettepe Conservatory in Ankara studeerde hij in 2012 af bij Bart van Lier en Ilja Reingoud aan Codarts in Rotterdam. Erdem speelt al vanaf jonge leeftijd in orkesten en bands en houdt ervan te improviseren. Het Re:Freshed Orchestra, Di-rect, Doe Maar en Anouk zijn een aantal van zijn vaste bands, maar hij speelde als sideman ook met talloze grote internationale namen als O’Jays, Marcus Miller, Benny Golson, Tony Allen, Knower, bandleden van Rolling Stones, Snarky Puppy, Roy Hargrove, Bilal en Robert Glasper. Onlangs nam hij een album op met de Amerikaanse jazz- en soulzanger Frank McComb.

CARLO DE WIJS – 19:00 uur – 21:00 uur
Carlo de Wijs is hammondorganist en daarnaast componist, studio-eigenaar, producer en oprichter van groepen als D’WYS, Voices of Soul en KeyJay®, ondersteund door zijn eigen bedrijf Swing Support. Zijn inspiratiebronnen lopen uiteen van Björk en Radiohead tot Jimmy Smith, Prince en vooral Quincy Jones. Hij is een veelgevraagd gastmuzikant en heeft internationaal getoerd met bekende muzikanten en groepen. Met diverse zelfontwikkelde aanpassingen aan zijn instrument streeft De Wijs naar een 21ste eeuws hammondgeluid. Hij formuleert het zelf aldus: ‘In mijn composities wordt de hammondtraditie vermengd met funk-, pop- en gospelinvloeden tot een niet-traditioneel hammondrepertoire, waarbij ik streef naar een vocale orgelsound waarin groove en interactie leidend zijn.’


Café ’t Haantje

Daalseweg 19, 6521 GE Nijmegen

SUPERMOON – 15:00 uur – 17:00 uur
Het fenomeen Moonstruck Future Funk: een dikke groove, sterke harmonieën en een dosis accenten die je in een rap tempo om de oren vliegen. Dit alles verzorgd door vijf instrumentalisten, waarvan vier de vocalen voor hun rekening nemen. Iedereen in de band heeft een groot aandeel in het componeren van de songs wat altijd tot een uniek resultaat leidt.
Bands als o.a. Crosby, Stills, Nash, Jon Cleary, Porcupine Tree, Blowbeat en The Meters zijn de muzikale bodem van de band. Een smeltkroes van verschillende stijlen die zorgt voor een uniek resultaat.

THE BOJANGLES – 17:30 uur – 19:30 uur
The Bojangles is een Gypsy Jazz kwartet uit Nijmegen bestaande uit Maaike Tromp (klarinet), Carlo Gentenaar (gitaar), Mick Verweij (gitaar) en Roeland Terhuizen (contrabas). Het repertoire bestaat uit aanstekelijke gypsy jazz in de stijl van Django Reinhardt & The Hot Club de France, aangevuld met een enkele wals, swingende jazzstandards, sfeervolle bossa’s en opzwepende rhumba’s. Deze karaktervolle blend van stijlen en de  warme  klanken van de akoestische instrumenten zorgen samen al snel voor een gezellige en gemoedelijke, vrolijke sfeer op elke gelegenheid.

HOT SHOTS – 20:00 uur – 22:00 uur
Al bijna tien jaar een begrip; de soul- en funksessies van HotShots! Een veelzijdige, Bredase band die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend als funk- en soulcollectief. De manier waarop deze band, met ogenschijnlijk gemak, de vetste funk- en soulclassics neerzet is indrukwekkend; HotShots! zorgt standaard voor een feestje op zowel het podium als bij het publiek. De “klik” tussen de musici onderling is duidelijk voelbaar: spannende reacties op elkaar, pakkende solo’s en een enorme portie spelplezier door 8 bevriende muziekprofessionals die er voor gaan, tijdens een optreden van ‘hun’ HotShots! Deze band bruist, knalt, grooved en swingt als een malle!
Ewoud Feenstra – zang
Karen Veenstra – zang
Henk Guitjens – sax
Daan Bogers – trumpet
Jeroen Torrente – gitaar
Sjaak Janssen – keys
Richard Frijters – bas
Abel de Vries – drums


The Shuffle

Berg en Dalseweg 200, 6522 CD Nijmegen

JIN podium

LIFE OF MATHEO – 16:00 uur – 18:00 uur
In dit project ontmoeten de muzikanten Micha Lorenz, Antoine Duijkers, Miguel boelens en Teun Creemers elkaar in een muzikaal experiment dat hoort bij het verhaal genaamd ‘Life of Matheo’. De muziek speelt in dit verhaal de hoofdrol en neemt de luisteraar mee met Matheo op avontuur door Afrika. Een spannende wisselwerking van stijlen geïnspireerd op de schoonheid van het Afrikaanse continent.
De initiatiefnemer/componist van dit project is Teun Creemers is bekend van zijn werk bij De Raad van Toezicht en Spunk. Als bassist/componist heeft Teun al veel gedaan binnen verschillende muziekstijlen maar zijn liefde voor Afrikaanse muziek komt binnen Life of Matheo goed tot uiting.
Miguel Boelens – saxofoon
Micha Lorenz – gitaar
Antoine Duijkers – drums /percussie
Teun Creemers – basgitaar, composities

LIBERATI QUARTET – 19:00 uur – 21:00 uur
Wie heeft gezegd dat moderne jazz niet dansbaar kan zijn? De heren van het Liberati Quartet in ieder geval niet. Sinds de oprichting in 2015 heeft altijd één doel voorop gestaan: de zaal platspelen. Complexe melodieën worden verpakt in een heerlijk groovend jasje, gekruid met abstracte soundscapes, overgoten door hier een daar een vette blues-lick en geserveerd met de explosiviteit van vier jonge honden. Denk Chris Potter Underground meets Dali, Kurt Rosenwinkel met een bommetje eronder. Reken dus op een flinke dosis energie, avontuur, en vooral groove. Tel daar een diep ingebakken drang om heilige huisjes omver te schoppen bij op, en je hebt een mooi recept voor een gaaf jazzconcert.
Na een succesvolle eerste drie jaar (twee EP’s opgenomen, Erasmus Jazzprijs gewonnen, gespeeld op North Sea Jazz Festival, getourd door heel Europa, in het voorprogramma van de Ploctones gestaan), is het tijd voor een volwaardig debuutalbum. Deze zal in de lente van 2019 uitkomen en op zoek gaan naar een raakvlak tussen moderne jazz, absurdisme, groove, en vooral: vrijheid.
Edoardo Liberati – gitaar en composities
Jesse Schilderink – sax
Marijn van de Ven – bas
Denis Baeten – drums

OCHSEN – 22:00 uur – 00:00 uur
Ochsen is een fris en explosief jazzkwintet. Met humor, gevoel en power combineren zij hun vindingrijke composities met gedurfde improvisaties. Debuutalbum “Bungee” was een knaller.
Als sprinters van nature, komen “Die Ochsen” (de halve zolen) er in met gestrekt been in. Een stuk à la Thelonious Monk wordt in een onthutsend onesthetisch surfjasje gehesen. Te mooie stukken worden – als de tijd rijp is – vakkundig afgebroken en om het af te maken is er drum ’n bass. Ochsen steekt hier en daar de draak met bepaalde conventies, maar zeker niet met zichzelf.
Joël Botma – trompet
Nick Feenstra – altsax
Philipp Frenzel – keys
Marijn van de Ven – bas
Bouke Hofma – drums